Installation af Canon Pixma IX6850 farveprinter på Linux

(Last Updated On: 26. april 2018)

Jeg er super glad for min Canon Pixma købt i 2016. Jeg valgte med fuldt overlæg en farveprinter der også kan tage A3 størrelser. Sommetider skal et foto bare blæses op i stor størrelse.

Der var dog en periode hvor jeg ikke fik den brugt af mange årsager, og i den periode opgraderede jeg min laptop til en nyere version af Fedora (Linux). Tror faktisk jeg skippede flere versioner og lavede en komplet reinstallation. Et års tid efter, finder jeg min Pixma frem igen og opdager til min store rædsel at den printer ad h… til. Alt hvad jeg sender til den, kommer ud meget mørkere end det jeg ser på skærmen.

… og så var det jeg i min frustration rendte i en helt forkert retning. Jeg begyndte at læse om skærme, farver, kalibrering og printerprofiler. På et tidspunkt henter jeg noget professionelt printersoftware til Linux og er faktisk tæt på at købe en dyr licens. Men så slår det mig, at det jeg har gang i virker helt forkert. Tidligere fik jeg jo nogle ret fine print, uden problemer.

Jeg går ind og kigger på hvad Canon har af drivere… og der er en til Linux, både til debian og rpm systemer. Jeg henter rpm’en, installerer den, åbner mine printerindstillinger og vælger den nye driver fra Canon. Voila!

Nu står det her, sort på hvidt, og så glemmer jeg det formodentlig ikke igen  🙄

Her er også tale om en netværksprinter… Dvs. den kan forbinde til dit netværk via Wi-Fi eller netværkskabel, så alle i huset har nem adgang til den. Det der med Wi-Fi kan være lidt op ad bakke. For det første skal du være opmærksom på, at ingen af Canons printere lige pt. understøtter 5 ghz access points. Kun den gamle 2.4 ghz. Det måtte jeg sande efter at være flyttet sammen med en netværks-sikkerheds-nørd som synes at 5 ghz er det nye sort…

Det næste du skal vide er, at hvis du skifter access point, skal du fjerne alle tidligere Wi-Fi konfigurationer fra printeren, inden du forsøger at forbinde den:

  • Hold “Resume/Cancel” knappen inde, og slip den når powerknappen har blinket 9 gange. That’s it.

Nå, men efter lidt overtalelse fik jeg lov at få tændt for 2.4 og næste punkt er så at få printeren på netværket. Det kan ske på 2 måder. Hvis dit access point har en WPS knap (Wi-Fi Protected Access), er det klart at foretrække:

  • Tænd for printeren
  • Hold den runde ‘wireless’ knap inde, indtil power knappen blinker een gang. Slip den så. Nu bør ‘wireless’ knappen begynde at blinke blåt.
  • Inden for 2 minutter skal du nu trykke på WPS knappen på dit access point (hvordan og hvor længe afhænger af fabrikat, læs manualen)
  • Wireless knappen på printeren fortsætter med at blinke, indtil den har fundet og forbundet sig til dit access point. Herefter lyser den kontinuerligt.

En anden metode er at bruge Canons software, der desværre kun findes til Windows og Mac.

  • Forbind printeren til computeren med USB kablet.
  • I den lille “Quick menu” skal du vælge at åbne hovedmenuen og herinde klikke på “Network settings”
  • Systemet søger nu efter din printer, og finder den (forhåbentlig)
  • Vælg den, og klik på knappen “Konfiguration”…

Hvis du har fjernet alle tidligere Wi-Fi indstillinger fra printeren, bør du nu bliver guidet igennem Wi-Fi opsætningen. Det er min erfaring at det fungerer langt bedre, end at tilføje en ny konfiguration. Sidstnævnte har aldrig fungeret i mit tilfælde.