Grydebrød (grundopskrift)

Jeg har lige bagt mit første grydebrød. En æltefri metode til at få – skulle det vise sig – et lækkert luftigt og saftigt brød. Opskriften fandt jeg i en bog min far havde lånt på biblioteket, og det er en ubetinget succes. De skriver i bogen at et barn på 8 år kan lave et brød efter den her metode, og det er fuldstændig korrekt. Man skal virkelig være en klumpedumpe for at mislykkes her.

Hemmeligheden ved succesen er hævning, hævning og hævning. Dvs. først 2 gange hævning ved stuetemperatur og dernæst hævning ved bagningen under låg. Låget er vigtigt fordi det forsinker dannelsen af skorpe så hævningen kan fortsætte så længe som muligt. Du kan bruge en stegeso, en støbejernsgryde eller blot en alm. bageform med staniol over. Jeg har en “UltraPro Cucotte” på 1.8 liter fra Tupperware. Den er lavet af hård plastic som kan tåle op til 250 grader, og er fin til formålet.

Indgredienser

½ tsk gær
½ liter vand
3 tsk salt
1 tsk sukker
650 gr hvedemel (eller 200 gr fuldkornshvedemel og 450 gr alm hvedemel)

Fremgangsmåde

  1. Rør gæren ud i vandet (og ja, det er korrekt at der kun skal ½ tsk gær i). Sørg for at gæren er HELT opløst. Tilsæt derefter salt og sukker
  2. Tilsæt melet og rør dejen sammen. Dejen skal være så fast at den næsten slipper siderne af skålen og du næsten ikke kan røre rundt ved håndkraft. Den skal være klistret, men på ingen måde flydende.
  3. Dæk skålen til med et klæde eller husholdningsfilm og lad dejen hæve mindst 12 timer ved stuetemperatur. Du må ikke sætte den i køleskabet. Jeg strinter lidt vand på overfladen af dejen, for at forhindre den danner skorpe og stopper med at hæve.
  4. Når hævningen er færdig skrabes dejen ud af skålen ned på et meldrysset bord. Dejen er meget lind efter hævningen. Fold den blidt 5 gange med en spatel – ikke noget med at røre eller ælte.
  5. Smør skålen med lidt olie og læg dejen tilbage. Nu skal den hæve igen, i 2 timer.
  6. Vælg den gryde/fad/stegeso du vil bage brødet i. Sæt den i ovnen og varm op til 250 grader.
  7. Når ovnen er varm, tager du hurtig gryden ud og lukker for varmen. Drys lidt mel i bunden af gryden og skab dejen blidt ned i den. Igen, ikke noget med at røre eller ælte.
  8. Sæt låget på og ind i den 250 grader varme ovnen i 30 minutter.
  9. Fjern låget, skru ned til 225 grader og bag i yderligere 15 minutter til overfladen er gylden.
  10. Tag gryden ud af ovnen, vælt brødet ud, og lad det afkøle på en bagerist.
  11. Brødet skal afkøle helt, inden du skærer af det.

Grydebrød

Politiken har iøvrigt en fin artikel om historien bag brødet her: Verdens bedste brød kan bages af en fire-årig