Koldthævede boller for dummies

(Last Updated On: 30. oktober 2016)

De her boller kan enhver idiot lave, rent ud sagt… dejen skal bare blandes og hæve een gang. Ikke noget med at ælte og efterhæve og være bange for at putte for meget mel i. Enkelt og ligetil. Opskriften er fra en AMO bagebog. Jeg har lavet dem en million gange, og det er aldrig gået galt. Iøvrigt kan de varieres i det uendelige…Koldhævede boller for dummies

Ingredienser

750 gr mel
150 gr havregryn
7 dl vand
25 gr gær
1 spsk honning
½ spsk salt
3 spsk olie

Fremgangsmåde

Smuldr gæren i en skål og hæl vandet på… det skal bare være fra den kolde hane.

Havregryn, honning, olie og salt tilsættes, og der røres til gæren er opløst.

Tilsæt mel lidt efter lidt. Det klumper i starten, men det er ligemeget. Når al melet er tilsat, røres grundigt. Dejen skal have konsistens som tyk havregrød. Er den for tynd, så tilsæt lidt ekstra mel.

Skålen skal kunne rumme 5-6 liter, da dejen nemt hæver til mere end dobbelt størrelse. Dæk den med husholdningsfilm og sæt i køleskabet i 9-12 timer (f.eks. natten over). Skal det gå hurtigere, kan du sætte den på køkkenbordet ved stuetemperatur (omkring 20 grader) i 3-4 timer.

Når dejen er færdighævet, tændes ovnen på 200 grader og dejen skrabes ned af siderne på skålen. Find en ske der passer med den størrelse boller du vil lave. Jeg plejer at bruge en grydeske af plast. Sæt dejklatter på en bageplade beklædt med bagepapir. De må gerne stå tæt.

Pensl bollerne med rigeligt vand og sæt dem i ovnen ca 25 minutter. Bank i bunden af en bolle. Hvis den lyder hul, er de færdige. Lad dem køle af på en rist og put i plastpose så snart de er helt afkølede.

Tips og tricks

Disse boller er hvad du selv synes de skal være. Hvis du vil have fladt og sprødt madbrød, laves en lidt tyndere dej der bages til de har fået godt med farve. Ønskes en høj bolle laves en tyk dej (så tyk at du til sidst kun lige nøjagtig kan røre rundt med en træske).

Du kan variere bollernes smag i det uendelige med rosiner, solsikke, hakkede nødder (peanuts er godt), 5-kornsblanding, krydderier osv… Du kan sågar lave eet stort brød i stedet for boller, f.eks. ved at dele en bradepande med høj kant i 2 med bagepapir og hælde halvdelen af dejen i hver side. Hvad med et madbrød med bacontern og ost på toppen? Mulighederne er uendelige. Jeg elsker denne dej <3 🙂

P.S. Brød kan holdes sprødt det første døgn ved at pakke det i viskestykker eller en brødpose af stof. Men derefter skal det i plastpose for ikke at tørre helt ud. I plastposen mister skorpen sin sprødhed, men det kan en tur på brødristeren rette op på.