Denne opskrift er (med få ændringer) fra Mostlycakes.dk
Det er en nem og lækker dessert, og et lidt smukkere alternativ til den traditionelle risalamande. Det er ikke nogen hurtig dessert, da den skal i køleskabet og stivne af flere omgange. Du skal som minimum gå igang 24 timer før den skal serveres. Husk at bruge pasteuriserede æg, eller dyb dem i kogende vand ca 5 sekunder inden du slår dem ud, for at dræbe evt. salmonellabakterier. Dette er nødvendigt da kagen ikke skal i ovnen.
Ingredienser (20 cm form, ca 8 personer)
Bund
10 digestive kiks
65 g smør
Risengrød
300 gr færdig risengrød
…eller lav grød af:
4 dl sødmælk
70 gr grødris
Risalamande
1 dl piskefløde
300 g kold risengrød
70 g mandler, smuttede og finthakkede
1 spsk sukker
3 tsk vaniljesukker
Creme
6 blade husblas
400 g flødeost
2 æggeblommer
skal af 1/2 citron
3 spsk sukker
2 tsk vaniljesukker
2 æggehvider
Topping
3 dl kirsebærsauce
2 dl bær (f.eks. hindbær og blåbær)
1,5 spsk flormelis
0,5 dl vand
3 blade husblas
Evt friske bær til pynt
Fremgangsmåde
Bund:
Knus kiksene fint – evt. i en minihakker – og bland dem godt med smeltet smør. Tryk kiksene godt sammen i bunden af din form med en ske. Sæt den i køleskabet (mindst 10 minutter).
Risengrød:
Hvis du ikke har 300 gr risengrød, så kog mælk og gryn. Den anførte mængde i ingredienslisten passer til opskriften. Kog ris og mælk op til kogepunktet og lad den så stå et par timer pakket ind i tæpper. Kog derefter grøden færdig ca. 20 minutter. Alternativt kog ris og mælk ved svag varme ca 45 minutter. Rør konstant i gryden, det brænder nemt på! Risengrøden skal være helt afkølet inden brug.
Risalamande:
Bland risengrøden med vaniljesukker, sukker og hakkede mandler. Vend forsigtigt den piskede flødeskum i.
Creme:
Udblød husblas ca 10 minutter i koldt vand.
Rør flødeosten med æggeblommer, citronskal, sukker og vaniljesukker. Vend risalamanden i.
Pisk æggehviderne helt stive.
Tag husblassen op af vandet og læg det i en lille skål med det vand der hænger ved. Smelt det i mikroovn (ca 10-15 sekunder). Bland et par skefulde af cremen med husblassen for at køle det ned. Bland det derefter i cremen og vend de stive æggehvider i.
Tag formen ud af køleskabet og hæld cremen på kiksebunden. Sæt den tilbage i køleskabt hvor den nu skal stivne i mindst 4 timer.
Topping:
Bland bær og kirsebærsovs og varm det op. Tilsæt flormelis. Når flormelisen er smeltet og blandet godt med sovsen, stilles den til afkøling indtil den har stuetemperatur. Opløs og smelt husblassen på samme måde som i ovenstående afsnit. Lad den køle godt af, og bland den så i den afkølede sovs. Sovsen hældes nu forsigtigt på den stivnede kage. Kagen skal nu på køl, gerne til dagen efter.
Servering:
Pynt eventuelt med friske bær oven på din topping.
Kagen løsnes fra formens side med en kniv der har været under den varme hane.