Rigtig mange af de kulhydratfattige brødopskrifter der findes rundt omkring, har bagepulver som hævemiddel. Jeg har prøvet en del af dem, for vi har personer i familien der ikke tåler kulhydrater særligt godt.
Jeg synes bare, at konsistensen på bagepulverbrød, minder meget om at bide i et stykke kage. Der mangler noget elasticitet, og det signalerer bare ikke “brød” til min hjerne. Jeg føler jeg spiser et stykke kage uden sukker. Og gær tilfører faktisk noget smag til brød, som derfor også mangler.
Men årsagen til at bagepulver er så populært, er nok at disse opskrifter ofte er glutenfri. Mange har den opfattelse at man ikke kan bage med gær med få kulhydrater og uden gluten. Men det kan faktisk lade sig gøre.
Nu er jeg ikke ude på at bage glutenfrit. Faktisk vil jeg rigtig gerne bare have gluten fra hvedemelet, uden al stivelsen. Og så opdagede jeg “Seitan”.
Seitan er hvedemel hvor al stivelsen er vasket ud. Og dermed er det også meget fattigt på kulhydrater. Det er således en slags koncentreret gluten, og gluten er som bekendt brødets elastik. Jeg tænkte derfor at Seitan må være svaret på at lave brød med langt færre kulhydrater.
Seitan indeholder 18g kulhydrat og mandelmel 5g. Majsmel og hvedemel indeholder til sammenligning 72 og 74 gr. Sådan lidt groft regnet ud, ville disse boller, lavet udelukkende på hvedemel, have indeholdt 3 gange så meget kulhydrat.
Jeg har foreløbig eksperimenteret mig frem til denne opskrift, som givet et dejligt luftigt gærbrød, som faktisk siger “brød” til din hjerne, når du spiser det 😉
Ingredienser
1 dl mandelmel
1 dl majsmel
2 dl Seitan
1,75 dl vand (lunkent)
1/4 pakke gær (ca 12 gram)
2 tsk honning eller sukker
½ tsk salt
Fremgangsmåde:
Opløs gæren helt i lunkent vand (lillefingervarmt). Det er vigtigt at vandet ikke er koldt, da hævningen så tager meget længere tid. Tilsæt salt og honning. Honningen er ikke for smagens skyld, men giver næring til gæren.
Bland Seitan, majs- og mandelmel og bland det godt med resten. Dejen bliver ikke tungere, end at du sagtens kan røre det sammen med en træske.
Konsistensen skal være lige nøjagtig så fast, at dejen beholder sin form i skålen.
Sæt dejen til at hæve et lunt sted i 2 timer.
Selvom dejen ser våd ud på overfladen, klistrer den ikke. Du kan derfor sagtens tage den op af skålen og forme en pølse. Del den i 4 til 6 stykker, alt efter hvad størrelse du ønsker. Form kugler og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De flader muligvis lidt ud, men det gør ikke noget. Sæt ovnen på 180 grader (ikke varmluft) og lad bollerne efterhæve imens den varmer op.
Sæt bollerne i ovnen når den er varm nok, og bag dem i 20-25 minutter. Lad dem derefter afkøle på en rist.
Tip: Du kan naturligvis smide rosiner eller solsikke i, alt efter behag. Mandel og majsmel kan også erstattes af andre typer mel. Bare sørg for at den ene er fattig på kulhydrater og den anden er rig. Man kunne således også lave en udgave af sojamel og rismel.