Akrylmaling på T-shirt

(Last Updated On: 5. december 2015)

Det er sjovt at designe sine egne T-shirts, og så er det noget både store og små kan hygge sig med.  Akrylmaling er billigt og fås alle steder – og så kan det bruges på mange forskellige materialer, også stof. Akrylmaling glimrer iøvrigt også ved at være vandbaseret, hvilket betyder det nemt vaskes af fingre og pensler.

For at forhindre at akrylmalingen krakelerer når stoffet bevæger sig skal den blødgøres og fortyndes:

Du skal bruge:

  • Glycerin
  • Vand
  • Akrylmaling
  • En T-shirt
  • Bagepapir
  • Strygejern

Først blandes glycerin og vand i forholdet 1:5, dvs 1 del glycerin til 5 dele vand.

Første eksperiment med hjemmelavet tekstilmaling påført med marker.
Første eksperiment med hjemmelavet tekstilmaling påført med marker.

Glycerinvandet bruges nu til at fortynde akrylmalingen, som udgangspunkt 1 del maling til 2 dele glycerinvand. Det kommer dog lidt an på hvor tyk din akrylmaling er. Dette kan variere fra mærke til mærke. Så prøv dig frem. Det vigtigste er at du ikke fortynder mere end at malingen forbliver klar og stærk i farven, men heller ikke fortynder for lidt, så malingen ikke trænger ned i stoffet.

Placer et stykke pap inde i din T-shirt så malingen ikke går igennem til ryggen. Din maling kan nu påføres med pensel, svamp … eller en tom marker du selv fylder med maling. Sidstnævnte er et fantastisk redskab til frihåndstegning på stof, og kan købes i mange hobby- og kunsthandlere. Jeg har købt mine hos Run For Cover.

For at dit motiv holder i vask, skal det fikseres. Dette gøres ved at indstille dit strygejern til medium varme (husk, ingen damp!). Placer et stykke bagepapir på stoffet, og stryg så motivet i 3-5 minutter. Du kan med fordel fiksere hver gang du har brugt en farve, hvis du vil undgå de flyder sammen.

Vask din T-shirt som normalt, men med vrangen udad, for længst holdbarhed. Du kan også sagtens tørretumble hvis din T-shirt tåler det (se vaskemærket).