Mormors sirupskage – veganer style

(Last Updated On: 16. april 2018)

Vi har veganere i familien – de skal også forkæles. Og skal jeg være helt ærlig, synes jeg det er en spændende udfordring at lave det vi plejer, blot med alt fra dyr erstattet med en pendant fra planteriget. Her er det mormors sirupslagkage, som i andet forsøg blev helt hæderlig.

Ingredienser

Det tørre:

350 gr mel
150 gr sukker
½ tsk salt
1 tsk natron
1 tsk bagepulver
1 tsk ingefær
1 tsk kanel

Det våde:

170 gr plantemargerine (f.eks. Nutana)
2 dl vand
1,5 dl sirup
2 spsk citron
1 tsk eddike

Kagecreme

150 gr plantemargerine
130 gr flormelis
1 tsk vanille
3-4 spsk kakao
3-4 spsk soyamælk, eller soyayoghurt

Fremgangsmåde

  1. Bland alle de tørre ingredienser rigtig godt.
  2. I en anden skål blandes vand, sirup, citron og eddike.
  3. Smelt plantemargerinen i mikroovn eller i en gryde ved svag varme.
  4. Bland nu de tørre ingredienser i de våde 1/3 ad gangen, skiftevis med den lune plantemargerine.
  5. Hæld dejen i en springform (24-26 cm) som er smurt, eller beklædt med bagepapir.
  6. Sæt kagen i ovnen ved 170 grader i 45 minutter, eller til den ikke længere hænger ved, når du prikker en strikkepind eller lign. ned i midten.
  7. Når kagen er færdig, lader du den køle af i formen.
  8. Bland alle ingredienser til kagecremen og pisk rigtig godt 3-4 minutter.
  9. Del kagen på midten, og læg cremen mellem de 2 bunde.
  10. Pynt toppen med glasur, eller hvad du lige synes passer til 🙂
  11. Smid kagen på køl mindst en times tid før den skal serveres.

 

Pimpet udgave med frugt

Jeg har lavet en pimpet udgave af ovenstående med frugt… denne er dog ikke vegansk. Jeg målte desværre ikke af, så nedenstående er efter hukommelsen.

Under bagningen lægger jeg et af de lange kokkeviskestykker, gennemvædet af vand, omkring springformen. Dette nedsætter temperaturen i kanten og forhindrer at kagen hæver mest på midten og bliver bulet. Resultatet er en helt plan kage.

Udover ovenstående skal du bruge:

  • 2,5 dl fløde
  • 1 dl creme fraiche (18%)
  • Jordbær (eller anden frugt)
  • 3 plader husblas
  • 4 dl Flormelis
  • Citronsaft
  • 50 gr hakkede nødder/mandler (pynt)

Fremgangsmåde:

  1. Når kagen er kølet af, skal den deles i 3 lag.
  2. Læg bunden på serveringsfadet og sæt en kagering omkring den.
  3. Læg husblas i blød i vand i 10 min
  4. Skær 7-8 jordbær i små stykker og derudover blendes et par jordbær så der er ca ½ dl.
  5. Smør kagecremen på bunden og læg bund nr. 2 på.
  6. Pisk 1 dl fløde til flødeskum og vend creme fraiche,  blendede jordbær og jordbærstykker i.
  7. Hæld vandet fra husblasen, men ikke for grundigt. Efterlad det der hænger ved. Giv det 15-20 sekunder for fuld styrke i mikroovnen til det er helt smeltet.
  8. Rør et par spsk af flødecremen i husblasen og vend så det hele i. Sæt cremen på køl ½ times tid
  9. Lav en tyk glasur af flormelis og citron
  10. Hak nødder og mandler
  11. Når flødecremen er stivnet lidt og ikke længere “løber” smøres den på kagen, og den sidste bund lægges på toppen
  12. Smør glasur på kagen og strø de hakkede nødder på.
  13. Pynt med jordbær og en kant af flødeskum.
  14. Sæt kagen på køl til den skal serveres.