ssh på flere porte

(Last Updated On: 5. oktober 2020)

Jeg skal opgradere en server fra Ubuntu 18.04 til 20.04. Hvis Ubuntus opgraderingsværktøj do-release-upgrade detekterer at opgraderingen sker via en ssh forbindelse, åbnes automatisk en ssh forbindelse på port 1022 som man kan forbinde til, hvis man mister forbindelsen.

Men kan jeg overhovedet forbinde til port 1022? Der kan være firewalls foran serveren og på selve serveren, eller på det netværk jeg befinder mig i. Så jeg tænkte at det nok ville være en god ide at teste dette på forhånd.
Det kræver at jeg konfigurerer ssh til at lytte på en port mere, udover den eksisterende.

Åbne en ekstra port til ssh

Først tjekker jeg lige at der ikke allerede er noget der lytter på port 1022. Hvis der kommer output på nedenstående, er det lidt af en showstopper:

Åben ssh konfigurationsfilen og find det sted hvor porten er angivet. Hvis du har en standard konfiguration på port 22, vil du sandsynligvis se det som en kommenteret linie, som i eksemplet her:

Fjern havelågen (#) foran “Port 22” og tilføj en port mere:

Gem og luk filen og tjek så at du ikke har lavet nogen fejl:

Nu kan du genstarte din ssh service så ændringen træder i kraft, og ja, det kan du også selvom du gør det her over en ssh forbindelse. Dine åbne session forsvinder ikke:

Nu kan du tjekke at ændringen er sket som forventet:

Og nu tilbage til mit oprindelige formål med denne øvelse, nemlig at tjekke om jeg kan tilgå serveren på ssh via denne nye port:

Hvis det ikke lykkes har du muligvis en firewall kørende på serveren eller netværket. For at åbne en port i uwf firewallen: